dr Aleksandra Kapała

14/05/2015 - 14:15
„Na dziesiątki chorych z tym samym rozpoznaniem każdy jest trochę różny (…) dieta jest taka jaki jest pacjent.”

Gość Onkoline – dr Aleksandra Kapała – lekarz onkolog pracujący w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi Centrum Onkologii-Instytutu w Warszawie oraz przewodnicząca Szpitalnego Zespołu Żywieniowego.

Tematami przewodnimi w naszej rozmowie było znaczenie diety w profilaktyce oraz leczeniu chorób nowotworowych. Doktor Kapała przybliżyła słuchaczom znaczenie prawidłowej diety i jej wpływ na zdrowie i samopoczucie. Drugą ważną kwestią, którą staraliśmy się szczegółowo omówić były mity żywieniowe. Pacjenci są zasypywani rozmaitymi alternatywnymi rodzajami diet, często nie wiedząc jakie konsekwencje mogą takim praktykom towarzyszyć.

„Na dziesiątki chorych z tym samym rozpoznaniem, każdy jest trochę różny (…) dieta jest taka jaki jest pacjent.”

Jak dowiedzieliśmy się od Doktor Kapały dieta w profilaktyce nowotworowej ma duże znaczenie. Wśród nowotworów dietozależnych znajdują się bowiem nie tylko te związane z układem pokarmowym ale także nowotwory piersi, prostaty a nawet nerki. Ryzyko zachorowania przy stosowaniu odpowiedniej diety może zmniejszyć się nawet kilkadziesiąt procent. Zapytaliśmy na jakim etapie leczenia należałoby włączyć dietetyka: „Nie można powiedzieć, że na jakimś etapie nie jest to choremu potrzebne. Istotne i najskuteczniejsze jest rozpoczęcie pracy nad żywieniem z pacjentem, który nie stracił jeszcze dużo na wadze i dopiero zaczyna wchodzić w proces chudnięcia.” Należy pamiętać – jak podkreśla Doktor Kapała – że dobór diety jest zawsze zależny od formy leczenia nowotworu: „Na dziesiątki chorych z tym samym rozpoznaniem, każdy jest trochę różny (…) dieta jest taka jaki jest pacjent.” Dieta jest zawsze sprawą bardzo indywidualną, na która składa się wiele czynników: samo rozpoznanie, etap leczenia na jakim znajduje się pacjent, forma leczenia jakiej jest poddawany, a także wiek, płeć czy dodatkowe schorzenia.

Dobrze dobrana dieta okazuje się bardzo pomocna w zmniejszaniu skutków ubocznych związanych z terapią. W przypadku chemioterapii dobre nawodnienie organizmu już na kilka dni przed jej podaniem, łagodzi znacząco skutki uboczne. Należy również wystrzegać się spożywania grapefruitów oraz granatów. W przypadku radioterapii powinno się zrezygnować ze świeżych owoców i warzyw aby nie podrażniać dodatkowo układu pokarmowego. Wielu pacjentów dzwoniących na naszą Infolinię pytało o Amigdalinę. Doktor Kapała przekonuje: „W żadnym wypadku nie zalecamy jej stosowania. (…) związek ten jest badany od lat 70tych i nie zdołał w żaden sposób udokumentować swojej skuteczności antynowotworowej.”

Doktor Kapała przestrzega również przed stosowaniem innych alternatywnych rodzajów diet. Wśród najniebezpieczniejszych wymienia dietę Garsona, która polega na eliminacji z diety niemal wszystkiego a pozostawaniu kilogramów warzyw i owoców, co w efekcie prowadzi do dramatycznego niedożywienia. Druga popularna dieta jest oparta o olej lniany: „pamiętajcie Państwo, że picie szklanki oleju lnianego dziennie, absolutnie nic nie daje, a zaburza całkowicie proporcje innych składników w organizmie.” Kiedy zapytaliśmy czy istnieje dieta, której wpływ na zdrowie pacjenta został udowodniony, uzyskaliśmy jednoznaczną odpowiedź: "Dobrze zbilansowany plan żywieniowy, w którym choremu niczego nie brakuje (…) odpowiednia ilość białka, właściwy ładunek tłuszczy, witamin i minerałów. To jest taki plan żywieniowy, który jest uszyty na miarę i utrzyma chorego w dobrej formie przez proces leczenia.”

"Dobrze zbilansowany plan żywieniowy, w którym choremu niczego nie brakuje (…) odpowiednia ilość białka, właściwy ładunek tłuszczy, witamin i minerałów. To jest taki plan żywieniowy, który jest uszyty na miarę i utrzyma chorego w dobrej formie przez proces leczenia.”