Mąka bezglutenowa

Każdego roku coraz więcej osób decyduje się przejść się na dietę bezglutenową lub musi to zrobić ze względów zdrowotnych. W tym celu muszą zacząć stosować m.in. mąkę bezglutenową. Czym jest taka mąka? Jakie są jej rodzaje? Jakie ma zastosowanie?

Czym jest bezglutenowa mąka?

Mąka bezglutenowa to po prostu mąka, która nie zawiera w swoim składzie glutenu. Obecnie coraz więcej osób ze względów zdrowotnych lub z chęci zadbania o swoje zdrowie i samopoczucie, decyduje się zastosować dietę eliminacyjną. Do tej grupy należy również dieta bezglutenowa. Gluten może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe czy wysypkę skórną – wtedy bezwzględnie należy zrezygnować z tej substancji, aby poprawić swoje samopoczucie i każdy posiłek celebrować z przyjemnością. Osoby, które rezygnują z glutenu muszą znaleźć dobrą alternatywę, czyli produkty bezglutenowe.

Rodzaje mąki bezglutenowej

Mąki bezglutenowe są dostępne w dwóch wariantach. Jednym z nich jest naturalna mąka bezglutenowa (wykonana z produktu, który nie zawiera glutenu). To między innymi mąka kukurydziana, ryżowa, jaglana, gryczana, z tapioki, orzechów, ziaren, cieciorki czy soi. Drugim typem mąk bezglutenowych są gotowe mieszanki, które są oczyszczone z glutenu. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są specjalne mieszanki przeznaczone do ciast czy deserów. Tego rodzaju mąki bezglutenowe zawierają różnego rodzaju artykuły w swoim składzie, na przykład mąkę kukurydzianą i ryżową, a także skrobię ziemniaczaną i z tapioki oraz inne dodatki. W takich mieszankach zastosowano najlepsze proporcje, dzięki którym wypieki z pewnością będą udane i pyszne. Warto zauważyć, że często nie można użyć w danym przepisie wyłącznie jednej mąki bezglutenowej, ponieważ może być ona za ciężka i ciasto nie wyrośnie. Dlatego też miesza się ją z innymi. Bezglutenowa mąka może być również podzielona ze względu na właściwości oraz konsystencję. Niektóre są klejące i sklejające – takich nie stosuje się w pojedynkę (np. mąka z tapioki czy ziemniaczana), inne zaś nadają się doskonale jako chrupiąca baza do wypieków. Natomiast do uniwersalnych mąk pozbawionych glutenu zalicza się mąkę: jaglaną, ryżową, gryczaną czy owsianą.

Mąka bezglutenowa – zastosowanie

Mąki bezglutenowe cechują się szerokim zastosowaniem w kuchni. Można ją zastosować dosłownie do wszystkiego. Do słonych i chrupiących wypieków, takich jak chleb, bułki, tortilla, pizza, a także i słodkich ciast i deserów. Niektóre mąki, na przykład kukurydziana, ma właściwości zagęszczające i sprawdzają się doskonale jako dodatek do zup, sosów i niektórych ciast. Osoby, które nigdy wcześniej nie przygotowywały niczego z mąki bezglutenowej, powinny rozpocząć swoją przygodę z tym produktem od gotowych mieszanek. Co ważne, takie mieszanki można wykonać samodzielnie, należy się jednak najpierw dowiedzieć z dobrego źródła, jakie powinny być proporcje i rodzaje poszczególnych rodzajów mąk.

Bezglutenowa mąka dla osób chorych na celiakię

Mąka bez glutenu to niezbędny produkt w kuchni każdej osoby, która boryka się z celiakią lub alergią na gluten. Choroby te polegają na nietolerancji glutenu. Według badań nawet 15% światowej populacji może mieć problem z tym składnikiem. Rozwiązaniem tego problemu są produkty bezglutenowe, w tym również mąki pozbawione glutenu. Tego typu asortyment powinno się kupować w sprawdzonych i cenionych sklepach ze zdrową żywnością. Co ważne, łatwiej znaleźć takie miejsca online, na przykład zakupy z dostawą do domu na organic24.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here