Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem to niezwykle wszechstronne warzywo. Ilość dań, jakie możemy z niej przyrządzić, przyprawia o zawrót głowy. Bigos, leczo, pokrojone kawałki dodawane do makaronu, kaszy czy ryżu. Ale to nie wszystko! Cukinią możemy zastąpić popularne produkty, które na diecie mogą być jednak dla nas zbyt kaloryczne. Przykładem może być tutaj makaron z cukinii, cukiniowe placuszki, a nawet frytki! Jednak możliwości wykorzystania cukinii nie ograniczają się jedynie do dań obiadowych „na słono”. Kabaczek można wykorzystać również do wegańskich ciast!

Cukinia ze względu na swoje właściwości odżywcze znajduje się w czołówce najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawia się ją nie tylko na wielkich plantacjach, lecz także w domowych ogródkach. Co takiego zawiera? Przede wszystkim, warzywo to jest bogate w potas, żelazo, magnez, witaminę C oraz beta karoten. Co więcej, ma ono właściwości odkwaszające i – co dla niektórych może być najważniejsze – jest niezwykle lekka! 100 gramów cukinii to zaledwie 20 kalorii!

Według powszechnej opinii skórki owoców i warzyw są ciężkostrawne, lepiej je zatem obrać. Stąd pojawia się pytanie, czy cukinię się obiera. W wielu przepisach tak się właśnie robi i jest to utarty, powszechny zwyczaj. Jednak czy słusznie? Otóż nie! W skórce cukinii jest bowiem niezwykle dużo składników odżywczych! Warto więc zjadać cukinię w całości, nie obierając jej.

szaszłyki z cukinii

Wyjątkiem są rzecz jasna różnego rodzaju problemy z układem pokarmowym, wyjątkowo twarda skórka, lub specyfika konkretnego przepisu, który wymaga obrania skórki. W pozostałych przypadkach cukinię wystarczy dokładnie umyć i cieszyć się smakiem i wartością odżywczą całości. Dodatkowo, aby mieć pewność, że skórka naszego warzywa jet mięciutka i nie spowoduje późniejszych nieprzyjemności związanych z układem trawiennym, warto wybierać te najmłodsze kabaczki. Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa najlepsze (i najtańsze!) są wtedy, gdy jest na nie sezon.

Niezwykle ciekawym i praktycznym odkryciem ostatnich lat są makarony warzywne. Są tanie, zdrowe i mając o wiele mniej kalorii są w stanie zastąpić nam nasze ulubione, sycące dania. Najczęściej wykorzystywanymi w tym celu warzywami są marchewki, buraki czy właśnie cukinie. Są zatem niezwykle przydatnym produktem dla osób będących na diecie, lecz także dla tych, którzy chcą zdrowo i smacznie jeść a nie uśmiecha im się wieczne jedzenie sałatek z…sałaty. Jak więc przygotować taki makaron? Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w obieraczkę z odpowiednim ostrzem.

Są one bardzo łatwo dostępne w Internecie i kosztują zaledwie parę złotych. Następnie obieramy nasze warzywo tak, aby powstały podłużne paski, wyglądające jak makaron spaghetti. O to zadba nasza obieraczka. Teraz pozostaje nam jedynie lekko przysmażyć nasz makaron, zalać wrzątkiem lub pogotować przez kilka minut. Taki lekki i kolorowy przysmak możemy zjeść z sosem do spaghetti lub innymi dodatkami, które lubiliśmy dodawać do tradycyjnego makaronu.

czy cukinie sie obiera

Kolejnym przepisem idealnym dla wielbicieli kalorycznych przekąsek, są frytki z cukinii. Jest to dużo lżejsza wersja frytek z restauracji fast food czy tych do usmażenia samodzielnie na oleju. Dwie małe cukinie pokrój na podłużne kawałki – coś na wzór ziemniaczanych frytek.W głębokim talerzy roztrzep jajko z dodatkiem mleka. Do otrzymanej mikstury dosyp szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę suszonego oregano oraz łyżkę suszonego tymianku (możesz także użyć innych ziół – takich, jakie lubisz).

Z powstałą papką wymieszaj kawałki cukinii. Do osobnego naczynia wsyp bułkę tartą i panieruj warzywne frytki tak, jak być może robisz to z kotletami schabowymi. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, wstaw frytki i piecz danie przez około 15 minut, obracając je w tym czasie około 2 razy. Gotowe! Możesz je jeść z ulubionym dipem lub chociażby hummusem (jak zdrowo, to zdrowo!)
Mamy nadzieję, że porady dotyczące przyrządzania dań z cukinii przydadzą się Ci w kuchni i zachęcą do częstszego używania tego wyjątkowego pod wieloma względami warzywa!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here