jedz nutellę z masła laskowego

Domowa nutella to świetna alternatywa dla popularnego kremu czekoladowego. Jest przede wszystkim zdrowsza, a przy tym naprawdę pyszna! To bardzo cenny składnik zdrowej oraz zbilansowanej diety. Dowiedz się, jak zrobić fit nutellę z orzechów laskowych w domu i przekonaj się, jakich składników odżywczych dostarcza organizmowi. Zapraszamy do lektury!

Poznaj przepis na fit nutellę

Przygotowanie domowej fit nutelli jest naprawdę proste! Będziesz potrzebować do tego tylko czterech składników, a mianowicie:

Rozpocznij od namaczania daktyli w gorącej wodzie przez około pół godziny, by nieco zmiękły. Po tym czasie wrzuć je do kielicha blendera, dodaj masło z orzechów laskowych (lub orzechy laskowe), kakao oraz wodę i miksuj składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i ponownie zmiksuj. Na koniec przełóż domową fit nutellę do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej do szklanego słoika. To wszystko. Twoje zdrowe, a do tego naprawdę pyszne smarowidło jest już gotowe!

Domowy krem czekoladowy to bardzo dobry zamiennik ogólnodostępnych smarowideł, które w swoim składzie mają mnóstwo zbędnych dodatków, takich jak cukier, tłuszcz palmowy czy konserwanty. Ten przepis pozwoli Ci przygotować słodki, a zarazem zdrowy dodatek do wielu rozmaitych dań, np. do owsianki, naleśników, pankejków, babeczek czy tortów.

Masło z orzechów laskowych – właściwości lecznicze

Masło z orzechów laskowych, które jest bazą do przygotowania zdrowej wersji kremu czekoladowego, to źródło wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera ono sporo białka, dlatego też polecane jest osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a także osobom prowadzącym aktywny tryb życia i ćwiczącym siłowo. Ponadto krem laskowy jest bogaty w błonnik, dzięki czemu – dodany do posiłku – na dłużej podtrzymuje uczucie sytości. Oprócz tego przyspiesza również przemianę materii. Warto również dodać, że masło z orzechów laskowych jest znakomitym źródłem witamin: A, B6, C, E i K. Co więcej, zawiera również żelazo, potas, magnez, cynk, kwas foliowy, wapń oraz miedź.

Jeśli chodzi o właściwości lecznicze masła z orzechów laskowych, należy wspomnieć przede wszystkim o tym, że – podobnie jak masło z nerkowców – reguluje ono ciśnienie krwi i obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a w konsekwencji zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy oraz zakrzepom. Oprócz tego krem laskowy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych oraz wspomaga wydzielanie hormonów płciowych, dzięki czemu poprawia płodność i potencję. Co ważne, regularne spożywanie masła z orzechów laskowych poprawia pamięć, sprawność myślenia oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala21/domains/onkoline.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here