Cyn jest jednym z minerałów, którego nie powinno zabraknąć w naszym organizmie. Prawidłowy jego poziom jest ważny, aby wszystkie narządy działały prawidłowo i bez zarzutu. Jeśli w organizmie występuje niedobór cynku, dochodzi do poważnych problemów z cerą, wypadaniem włosów. Takie wskazówki powinny nas zmobilizować do większej podaży tego minerału poprzez dietę. Sprawdź, gdzie znajdziemy cynk. Jakie produkty warto jeść, aby nie zabrakło go w naszym organizmie?
Jaką rolę pełni cynk w organizmie człowieka?
Cynk to istotny pierwiastek, który bierze czynny udział w wielu procesach życiowych. Jest składnikiem enzymów, które uczestniczą w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Wzmacnia realnie odporność i zapobiega rozwojowi infekcji. Cynk działa pozytywnie na układ rozrodczy — zwiększa produkcję plemników, poprawia płodność i wspomaga regulację cyklu miesiączkowego. Cynk fantastycznie oddziałuje na układ nerwowy. Poprawia koncentracją, pamięć i niweluje ryzyko demencji. Wzmaga procesy gojenia się, zmniejsza podrażnienia skóry. Wpływa pozytywnie na włosy oraz paznokcie. Cynk jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Warto wprowadzić go do diety, jeśli jego poziom jest zbyt niski.
Jakie są objawy niedoboru rynku w diecie?
Niedobór cynku może prowadzić do bardzo poważnych objawów. Pierwiastek odpowiada za wiele ważnych funkcji, więc nie możemy go pomijać w codziennej diecie. Jakie objawy niedoboru są widoczne najwcześniej? Niedobór cynku to:
- brak apetytu,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- obniżenie odporności,
- nawracające infekcje,
- nieregularne miesiączki,
- stany zapalne w obrębie skóry,
- długie gojenie się ran,
- suchość w ustach,
- zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu,
- problemy z koncentracją,
- zmęczenie.
Zbyt długo utrzymujący się niedobór cynku w organizmie to również sporo chorób i schorzeń, z którymi trzeba później walczyć. Przede wszystkim jego niedobór prowadzić może do kurzej ślepoty, niedokrwistości, zaburzeń trawienia, bezpłodności, zaburzeń hormonalnych czy spowolnienia wzrostu u dzieci.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy cynk?
O dodatkową podaż cynku powinny postarać się osoby, które:
- mają problemy z nerkami i wątrobą,
- cierpią na zaburzenia wchłaniania,
- stosują antykoncepcję hormonalną,
- uprawiają zawodowo sport,
- nadużywają alkoholu,
- są na restrykcyjnych dietach odchudzających.
Gdzie znajduje się cynk w jedzeniu https://dietly.pl/blog/zrodla-cynku-i-wlasciwosci? W jakich produktach spożywczych go znajdziemy? Produkty będące źródłem cynku to:
- jaja,
- mięso i ryby,
- ostrygi,
- podroby, w tym wątróbka,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- gorzka czekolada
- kakao gorzkie,
- kiełki pszenne,
- nabiał,
- strączki, w tym groch, fasola biała, zielony groszek,
- pestki dyni i słonecznika,
- czosnek,
- cebula.
Jak widać, nie jest tak trudno wdrożyć cynk do organizmu poprzez dietę. Występuje w wielu produktach — wystarczy skomponować sobie z nich dietę, aby już nigdy nie cierpieć na niedobór tego pierwiastka. Jeśli jednak nie korzystasz z takich produktów, wystarczy postawić na dobrej jakości suplement diety z cynkiem w roli głównej.