Jakie produkty są bogate w cynk

Cyn jest jednym z minerałów, którego nie powinno zabraknąć w naszym organizmie. Prawidłowy jego poziom jest ważny, aby wszystkie narządy działały prawidłowo i bez zarzutu. Jeśli w organizmie występuje niedobór cynku, dochodzi do poważnych problemów z cerą, wypadaniem włosów. Takie wskazówki powinny nas zmobilizować do większej podaży tego minerału poprzez dietę. Sprawdź, gdzie znajdziemy cynk. Jakie produkty warto jeść, aby nie zabrakło go w naszym organizmie?

Jaką rolę pełni cynk w organizmie człowieka?

Cynk to istotny pierwiastek, który bierze czynny udział w wielu procesach życiowych. Jest składnikiem enzymów, które uczestniczą w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Wzmacnia realnie odporność i zapobiega rozwojowi infekcji. Cynk działa pozytywnie na układ rozrodczy — zwiększa produkcję plemników, poprawia płodność i wspomaga regulację cyklu miesiączkowego. Cynk fantastycznie oddziałuje na układ nerwowy. Poprawia koncentracją, pamięć i niweluje ryzyko demencji. Wzmaga procesy gojenia się, zmniejsza podrażnienia skóry. Wpływa pozytywnie na włosy oraz paznokcie. Cynk jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Warto wprowadzić go do diety, jeśli jego poziom jest zbyt niski.

Jakie są objawy niedoboru rynku w diecie?

Niedobór cynku może prowadzić do bardzo poważnych objawów. Pierwiastek odpowiada za wiele ważnych funkcji, więc nie możemy go pomijać w codziennej diecie. Jakie objawy niedoboru są widoczne najwcześniej? Niedobór cynku to:

  • brak apetytu,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • obniżenie odporności,
  • nawracające infekcje,
  • nieregularne miesiączki,
  • stany zapalne w obrębie skóry,
  • długie gojenie się ran,
  • suchość w ustach,
  • zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu,
  • problemy z koncentracją,
  • zmęczenie.

Zbyt długo utrzymujący się niedobór cynku w organizmie to również sporo chorób i schorzeń, z którymi trzeba później walczyć. Przede wszystkim jego niedobór prowadzić może do kurzej ślepoty, niedokrwistości, zaburzeń trawienia, bezpłodności, zaburzeń hormonalnych czy spowolnienia wzrostu u dzieci.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy cynk?

O dodatkową podaż cynku powinny postarać się osoby, które:

  • mają problemy z nerkami i wątrobą,
  • cierpią na zaburzenia wchłaniania,
  • stosują antykoncepcję hormonalną,
  • uprawiają zawodowo sport,
  • nadużywają alkoholu,
  • są na restrykcyjnych dietach odchudzających.

Gdzie znajduje się cynk w jedzeniu https://dietly.pl/blog/zrodla-cynku-i-wlasciwosci? W jakich produktach spożywczych go znajdziemy? Produkty będące źródłem cynku to:

  • jaja,
  • mięso i ryby,
  • ostrygi,
  • podroby, w tym wątróbka,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • gorzka czekolada
  • kakao gorzkie,
  • kiełki pszenne,
  • nabiał,
  • strączki, w tym groch, fasola biała, zielony groszek,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • czosnek,
  • cebula.

Jak widać, nie jest tak trudno wdrożyć cynk do organizmu poprzez dietę. Występuje w wielu produktach — wystarczy skomponować sobie z nich dietę, aby już nigdy nie cierpieć na niedobór tego pierwiastka. Jeśli jednak nie korzystasz z takich produktów, wystarczy postawić na dobrej jakości suplement diety z cynkiem w roli głównej.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala21/domains/onkoline.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here