Wyciskarka do soków czy sokowirówka

Szukasz urządzenia, które da Ci możliwość robienia domowych soków owocowych i warzywnych? Zapewne zastanawiasz się pomiędzy sokowirówką a wyciskarką do soków. Oba urządzenia pozwalają na przygotowanie pysznych soków. A które z nich jest lepsze? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Jak działa sokowirówka?

Sokowirówka to najtańsze urządzenie pozwalające na wyciskanie soku. Przy relatywnie niskiej cenie zakupu urządzenie pozwala na wyciskanie sporych ilości soku w krótkim czasie. Działanie sokowirówki polega na rozdrabnianiu składników na gładką masę dzięki obracającym się szybko ostrzom. Posiekane składniki są poddawane działaniu siły odśrodkowej, która dociska je do specjalnego sita. Dzięki temu z miąższu jest wyciskany sok.

Sokowirówka pracuje na dosyć wysokich obrotach, które mieszczą się w przedziale 6-12 tys. obr/min. To sprawia, że wyciśnięty sok jest napowietrzony i szybko ulega utlenieniu. W związku z tym musisz go wypić w krótkim czasie po wyciśnięciu. Sok ma wodnistą konsystencję. Na jego powierzchni unosi się piana. Sporym mankamentem sokowirówek jest fakt, że urządzenia te nie są w stanie wydobyć substancji odżywczych zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Przez sito odsączany jest wyłącznie sok. Cały miąższ zostaje w urządzeniu. Sokowirówka bardzo dobrze sprawdza się w przypadku twardych owoców i warzyw, jak jabłko, marchew czy też burak. Nieco gorzej wypada podczas robienia soku z drobnych owoców jagodowych oraz tzw. zieleniny, a więc sałaty, ziół czy jarmużu.

Pewną wadą sokowirówki jest skomplikowana budowa urządzenia, która utrudnia jego czyszczenie. Wielu użytkowników narzeka także na dosyć głośną pracę sokowirówki.

Jak działa wyciskarka do soków?

W odróżnieniu od sokowirówki wyciskarka jest urządzeniem wolnoobrotowym. Podczas pracy wyciskarka dokładnie i wolno miażdży wszystkie składniki. Zmiażdżone produkty są następnie przeciskane przez sitko, przez które zaczyna sączyć się sok. Wyciskarka nie ma ostrzy. Jej działanie opiera się na miażdżeniu poszczególnych składników przez specjalny wałek ślimakowy. Wyciskarki do soków można podzielić na urządzenia jedno i dwuślimakowe.

Kilka słów warto poświęcić niskim obrotom, na jakich pracuje wyciskarka. Urządzenie miażdży składniki z prędkością 40-120 obr/min. To kolosalna różnica w porównaniu z sokowirówką. Dzięki wolnym obrotom do soku trafia o wiele więcej składników odżywczych, enzymów i błonnika. Sok wytworzony przy pomocy wyciskarki jest dużo bardziej gęsty i mniej klarowny. Jest także bardziej esencjonalny od soku z sokowirówki. Podczas pracy wyciskarki sok nie ulega napowietrzeniu. Na jego powierzchni pojawia się bardzo cienka warstwa piany. Tak uzyskany sok możesz przechowywać w lodówce nawet do 24 godzin.

Warto także wspomnieć, że wyciskarka, w odróżnieniu od sokowirówki, dużo lepiej radzi sobie z obróbką zielonych warzyw liściastych i z twardymi składnikami. Niektóre modele wyciskarek mają także funkcje robienia musów i mielenia orzechów. Urządzenia tego typu są łatwe w czyszczeniu i charakteryzują się cichą pracą.

Powyższy artykuł jasno dowodzi, że wyciskarka jest o wiele bardziej wszechstronnym i praktycznym rozwiązaniem, które pozwala przygotować bardziej wartościowe soki. Wysokiej klasy urządzenia tego typu ma w swojej ofercie firma Ronic. Odwiedzając stronę sklepu Ronic, możesz przejrzeć bogaty asortyment wyciskarek do soków. Z pewnością znajdziesz tam urządzenie, które spełni Twoje oczekiwania w 100%.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here