puryny

Puryny, czyli dla wielu z nas dość tajemnicze związki organiczne, są jednocześnie bardzo istotnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Czym konkretnie są? Jaki wpływ mają na nasz organizm? Czy obecność puryn wpływa pozytywnie, czy negatywnie na zdrowie człowieka i czy trzeba je zwalczać?

Czym są puryny?

Mówiąc wprost, puryny to specyficzne związki organiczne, które wbrew pozorom występują bardzo powszechnie, jako jeden ze składników wielu artykułów spożywczych. Najczęściej można je spotkać w mięsie i innej żywności bogatej w białko. Co więcej, nasz własny organizm także wytwarza puryny w sposób automatyczny i dodatkowo wchłaniamy je jeszcze przez to, co jemy. Nasze ciało poddaje później te związki organiczne przetworzeniu w kwas moczowy. Jego występowanie w organizmie nie jest niczym nadzwyczajnym i w wielu organach wewnętrznych można go znaleźć.

Czy puryny w organizmie mogą zaszkodzić?

W niewielkich ilościach zdecydowanie nie jest to szkodliwe, jako że puryny, a konkretnie wytwarzany przez nie kwas moczowy jest rzeczą naturalną w naszym organizmie. Ciało zdrowego człowieka przetwarza te związki, a następnie je wydala, przez co pozostaje ich  jedynie niewielka część. Problem pojawia się, gdy stężenie kwasu moczowego zacznie przekraczać pewne normy. Nie bez powodu puryny związane są występowaniem dny moczanowej (https://ekonsultacje.pl) oraz kamicy moczowej. Te dwie przypadłości pojawiają się, gdy w organizmie wzrasta nadmiernie poziom kwasu moczowego, czego ciało nie jest w stanie przetworzyć.

Jakie choroby powiązane są z purynami?

Choroby te zostały już wymienione i chodzi tutaj przede wszystkim o dnę moczanową oraz kamicę moczową. Gdy metabolizm nie jest w stanie przetworzyć i wydalić puryn, wówczas zaczynają się one nadmiernie gromadzić w ciele, doprowadzając do przykrych przypadłości. Dna moczanowa, nazywana inaczej hiperurykemią jest chorobą nieuleczalną i objawia się silnym zapaleniem stawów. Dzieje się tak, ponieważ nagromadzony kwas moczowy zaczyna się krystalizować w okolicach stawów i prowadzić do bolesnych odczuć, w tym do przewlekłego artretyzmu.

Kamica moczowa, zwana też nerkową także wiąże się z silnymi dolegliwościami bólowymi. Złogi gromadzą się w nerkach, a następnie przesuwają się w stronę moczowodu i pęcherza, powodując ból kolkowy.

Jak zwalczyć puryny?

Jak zostało to wspomniane na początku, puryny to związki organiczne, które występują w większości pożywiania, jakie dostarczamy do naszego organizmu. Aby zapobiec przykrym dolegliwościom, istotne będzie zwracanie uwagi na to, co jemy. Najlepiej więc wprowadzić specjalną dietę ubogopurynową, czyli sięgać po produkty, które tych związków organicznych posiadają jak najmniej. Zaliczają się do tego choćby warzywa: cebula, cukinia, marchew, buraki, ziemniaki oraz owoce: wiśnie, maliny, czereśnie, gruszki, winogrona. Warto sięgać także po oliwę z oliwek, chleb razowy, kasze czy ryż.

Osoby na tej diecie powinny za to zdecydowanie unikać produktów, które puryny posiadają w dużych ilościach, a zalicza się do tego choćby mocna czarna herbata, kawa, kakao, czekolada oraz napoje gazowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here