Warto zdawać sobie sprawę, że dieta na serce wcale nie musi być nudna. Nie wszystkie osoby, którym zależy na kondycji naczyń krwionośnych i serca mają jednak świadomość, jakie składniki powinny znajdować się w ich codziennej diecie.
Rekomendowane jest zaopatrzenie się przede wszystkim w produkty, które są bardzo bogate w błonnik. Należy wśród nich koniecznie wymienić kasze, pieczywo, owoce, warzywa, gruboziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy ryż niełuskany. Koniecznie należy zdawać sobie sprawę, że niedobory białka w diecie mogą być zdecydowanie bardziej niebezpieczne dla układu krążenia niż dieta oparta głównie na mięsie. Zostało to bowiem udowodnione przez naukowców z uniwersytetu w Lund (Szwecja). W badaniu wzięło udział kilka tysięcy osób.
Błonnik
W celu ochrony serca rekomendowane jest codziennie dostarczanie organizmowi przynajmniej 25 g błonnika. Osiągnięcie wspomnianej wartości jest zdecydowanie prostszym zadaniem niż mogłoby się wydawać. Wystarczy bowiem zjeść po 10 g suszonych fig i szpinaku, ugotowanej grubej kaszy jęczmiennej, białej fasoli, a także jedno jabłko ze skórką.
Czerwone wino
Nie wszyscy oczywiście mają świadomość, że znajdujący się w czerwonym winie resweratrol nie tylko strzeże tętnice przed cholesterolem, ale również powoduje, że we krwi podwyższeniu ulegnie poziom dobrego cholesterolu.
Koniecznie należy również zaznaczyć, że wspomniane wcześniej czerwone wino bardzo pozytywnie oddziałuje na układ krążenia. Nie można jednak przesadzać z ilością tego produktu. Warto wiedzieć, że większe dawki alkoholu mogą przyczynić się do niewydolności serca. Osobom zdrowym zalecana jest jedna lampka czerwonego wina dziennie. Ponadto alkohol rozszerza zdrowe tętnice. Nie nabiorą zatem elastyczności tętnice zarośnięte przez blaszkę miażdżycową.
Zioła
Należy również mieć świadomość, że w utrzymaniu cholesterolu we właściwych ryzach mogą pomóc zioła charakteryzujące się żółciopędnym działaniem. Doskonałym przykładem mogą być czarna rzodkiew, korzeń mniszek czy liść mięty pieprzowej. Ponadto w przypadku, gdy wątroba będzie produkowała więcej żółci, jednoznacznie zużywa znacznie więcej cholesterolu. Oznacza to tym samym, że mniej będzie trafiało do krwi. Bardzo cenne mogą być również sterole roślinne, które znacznie zmniejszają wchłanianie cholesterolu.
Warto również wiedzieć, że dieta bardzo dobra na serce będzie także wymagała zmienienia czarnej herbaty na zieloną. Zielona herbata będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, gdyż zawiera w swoim składzie antyoksydanty. Są to bowiem substancje, które zwalczają wolne rodniki, które jak wiadomo są bardzo szkodliwe dla organizmu. Ponadto należy zaznaczyć, że zielona herbata doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Można nią także bez żadnego problemu zastąpić gazowane napoje, gdyż świetnie łagodzi pragnienie. Nie jest oczywiście rekomendowane przesadzanie z codziennym piciem wspomnianej herbaty. Należy bowiem zdawać sobie sprawę, że zielona herbata tak samo, jak czarna zawiera w swoim składzie teinę, która wykazuje się niekorzystnym działaniem na serce. Warto również zaznaczyć, że ilość wspomnianej teiny w czarnej i zielonej herbacie uzależniona jest od sposobu parzenia.
Mięso ryb i migdały
Nie wszyscy mają świadomość, że znajdujące się w rybach kwasy omega 3 znacznie ograniczają agregację, czyli zlepianie się płytek. Obniżają również poziom tłuszczów w surowicy krwi. Osoby, których celem jest zapobiegnięcie miażdżycy powinny zadbać o wprowadzenie ryb do swojego codziennego jadłospisu. Z kolei spożywanie garści migdałów każdego dnia przyczyni się do obniżenia cholesterolu.
Rekomendowane jest także jedzenie migdałów, gdyż produkt ten zawiera w swoim składzie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się one z kolei zdolnością obniżania we krwi stężenia tego złego cholesterolu. Warto pamiętać o kaloryczności migdałów. Nie jest zatem zalecane przesadzanie z ilością jedzonych migdałów. Nadmierne spożywanie tego produktu może bowiem doprowadzić do nadwagi, co jak wiadomo nie jest korzystne dla serca.