cukinia

Choć cukinia, nazywana także kabaczkiem, dostępna jest w sklepach i marketach całorocznie, to ta kupowana pod koniec lata jest najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi oraz łatwości przygotowania świetnie sprawdza się w wielu daniach. Jest lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Sprawdź jaki wpływ na zdrowie ma to warzywo i jak je jeść.

Jakie właściwości odżywcze ma cukinia?

Cukinia stanowi jedno z 20 najczęściej uprawianych warzyw w Polsce, a przy tym zawiera mnóstwo składników odżywczych i witamin. Ma zbawienny wpływ na zdrowie, m.in. wykazuje działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych. Dodatkowo regularne spożywanie cukinii pozwala na zniwelowanie ryzyka zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej (choroba oczu). Eksperci twierdzą, że składniki zawarte w cukinii poprawiają odporność organizmu, a także przyspieszają przemianę materii i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Cukinia świetnie sprawdza się przy nadkwaśności. Pozwala na spowolnienie procesów starzenia się. Spożywanie tego warzywa zalecane jest kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Ponadto warto zaznaczyć, że kabaczek ma bardzo mało kalorii (jedynie 20 kcal na 100 g warzywa), dlatego świetnie sprawdzi się dla osób na diecie. Ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawny. Wszystkie osoby dbające o swoją dietę powinny sprawdzić prawidłowe żywienie szerzej opisane na jejzdrowie.pl w poradach, wskazówkach i artykułach.

Jak jeść cukinię? Z czym smakuje najlepiej?

Pytaniem, które najczęściej pada w kontekście jedzenia cukinii, jest to czy trzeba ją obierać. Zależy to od wieku warzywa – młodego nie trzeba obierać, należy jedynie dokładnie je umyć. W przypadku starszej cukinii, która ma grubą skórę, wskazane jest obranie jej, ponieważ jest twarda i niesmaczna. Kabaczek dzięki swojemu uniwersalnemu, delikatnemu smakowi świetnie sprawdza się w kuchni. Cukinii nie trzeba poddawać obróbce termicznej, dlatego idealnie sprawdzi się jako składników surówek (np. z dodatkiem: kapusty pekińskiej, cebuli, ogórków kiszonych, papryki, sosu z majonezu, oliwy i musztardy; warto przyprawić ją ziołami prowansalskimi), które podawane są do obiadu lub dań z grilla. Świetnym pomysłem jest ugotowanie z niej zupy (idealnie smakuje z dodatkiem śmietanki, kurkumy i sera feta). Ponadto bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik drugiego dania. Dobrze komponuje się w leczo albo zapiekance z dodatkiem: batatów, marchewki, cebuli i mozzarelli. Cukinię można podawać także z: makaronem, indykiem, fetą, suszonymi pomidorami oraz pestkami słonecznika – składniki te przełamią delikatny smak warzywa, w tarcie z groszkiem i serem feta oraz jako główny składnik wegetariańskiej lasagne. Stanowi świetny produkt na placuszki lub dodatek do placków ziemniaczanych. Ponadto cukinia idealnie sprawdzi się do deserów np. czekoladowych puddingów, czekoladowego ciasta.

Czy cukinię można wekować?

Wspomnieliśmy już, że najlepszy i najbardziej wartościowy kabaczek dostępny jest w sklepach na końcu lata. W tym czasie warto kupić więcej cukinii i zawekować ją na zimę. Świetnie komponuje się z marynatą: z wody, cukru, soli, czosnku, curry (lub kurkumy) i octu. Podczas jej przygotowywania pominąć można czosnek oraz curry lub kurkumę. W słoikach razem z cukinią zawekować można także paprykę i marchewkę, aby sałatka była bardziej różnorodna. Z kabaczka można zrobić także ketchup. Fanom cukinii na słodko z pewnością do gustu przypadnie dżem, który przygotowuje się z dodatkiem cukru, kwasku cytrynowego oraz galaretki (najlepiej sprawdza się cytrynowa, jednak można eksperymentować ze smakami).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here