Filiżanka kawy ma wiele właściwości prozdrowotnych
fot. Pixabay.com

Każdy, kto lubi zacząć dzień od kubka gorącej kawy lub też wypić jedną lub dwie filiżanki w jego trakcie, może zacierać ręce. Kawa, choć niegdyś budziła sporo kontrowersji, ma udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne. Jakie? Wyjaśniamy poniżej!

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/kawa-i-jej-zdrowotne-wlasciwosci/

Kawa i jej zbawienny wpływ na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego

Według naukowców kawa poprawia pamięć i koncentrację, wyostrza naszą uwagę, poprawia funkcje kognitywne. Stosowana jest jako środek psychoaktywny, który ma duże znaczenie dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Naukowcy sprawdzają również, czy kawa może zapobiegać takim chorobom jak demencja, choroba Alzheimera czy Parkinsona. Okazuje się, że spożywanie 3-5 filiżanek kawy dziennie, faktycznie może mieć wpływ na czyszczenie mózgu ze złogów białka, powodującego choroby otępienne. Osoby, które są kawoszami, wykazują aż o 65 procent niższe ryzyko zapadania na nie, niż ci, którzy zupełnie rezygnują z małej czarnej.

Kawa a funkcjonowanie innych układów i narządów

Wśród prozdrowotnych właściwości kawy, warto również zwrócić uwagę na te, które wpływają na funkcjonowanie pozostałych narządów i układów w naszym organizmie. Warto więc pamiętać o tym, że:

  • kofeina wspomaga odchudzanie, przyspieszając proces spalania tłuszczów o około 30 procent;
  • oprócz kofeiny, kawa jest również bogata w ryboflawiny, niacyny, kwas pantotenowy, magnez, potas i mangan;
  • umiarkowane ilości kawy czarnej zmniejszają ryzyko zapadalności na cukrzycę typu 2;
  • kawa redukuje ryzyko rozwoju chorób wątroby oraz wpływa pobudzająco na jej pracę;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości wątroby;
  • wpływa na poprawę samopoczucia i nastroju, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję, jak wynika z badań przeprowadzonych na grupie kobiet;
  • kawa ma właściwości antynowotworowe – szczególnie zmniejsza ryzyko raka wątroby i raka jelita grubego;
  • kawa zmniejsza ryzyko udaru, zwłaszcza u kobiet. Jak wykazały badania naukowe, te kobiety, które piły regularnie czarną kawę, rzadziej chorowały na udar mózgu.
  • ponadto kawa jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się.

Zobacz też: http://www.miss-fit.pl/wlasciwosci-prozdrowotne-jogurtu-naturlanego/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here