czym słodzić

Alternatywne metody słodzenia kawy czy herbaty na dobre rozgościły się w naszej świadomości. Wybierając substancję do słodzenia musimy jednak kierować się kilkoma wytycznymi. Sama naturalność produktu nie zawsze bowiem może wyjść nam na dobre.

Czym się kierować przy wyborze słodzika?

To, co przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę kiedy wybieramy słodzik to po pierwsze skład chemiczny (to, czy zamierzamy przyjąć do organizmu sztuczne składniki), po drugie kaloryczność, a po trzecie indeks glikemiczny. Wydaje się, że indeks glikemiczny ma tutaj największe znaczenie. Im jest im jest on wyższy, tym wyższy również skok insuliny następuje w organizmie. Po skoku następuje szybki spadek substancji, co natomiast powoduje wydzielanie glutenu. Gluten odpowiedzialny jest z kolei za tycie.

Spośród różnego rodzaju substancji słodzących możemy wyróżnić substancje naturalne, takie jak miód, stewia, czy ksylitol czyli cukier brzozowy (spichlerz-zdrowia.pl), oraz sztuczne. Do tych ostatnich należą różnego rodzaju słodziki.

Stewia, ksylitol czy miód?

Nie wszystkie naturalne substancje słodzące są jednocześnie zdrowe. Przykładem może być cukier – zarówno trzcinowy, jak i biały. Ma on sporo kalorii, a także najwyższy indeks glikemiczny. Również stewia, która pomimo iż jest naturalna, ma zero kalorii i w zasadzie niski indeks glikemiczny, jest w istocie bardzo problematycznym i dość podstępnym produktem. O ile stewia faktycznie ma niski indeks glikemiczny, to powoduje taki sam wyrzut insuliny w organizmie jak cukier. Pomimo jej niskiej kaloryczności i naturalności jest więc bardzo szkodliwa dla osób, które chcą utrzymać niską wagę.

Najbardziej polecanym słodzikiem jest cukier brzozowy, czyli wspomniany już ksylitol. Jest to substancja naturalna, mająca o połowę mniej kalorii niż cukier, o niskim indeksie glikemicznym, nie powodująca żadnym skutków ubocznych. Ksylitol jest także zdrowy – oczyszcza organizm i przyspiesza jego mineralizację, a także zwiększa przyswajanie wapnia.

Zdrowym zamiennikiem cukru jest także miód, który zawiera składniki mineralne i witaminy. Jednak sam indeks glikemiczny miodu jest dość wysoki, substancja powoduje więc tycie. Jeśli jednak nie masz problemu z wagą, a zależy Ci na zdrowym żywieniu, miód od czasu do czasu jest jak najbardziej wskazany.

Czym jeszcze słodzić?

Istnieje sporo zamienników cukru, które można stosować do słodzenia kawy lub herbaty. Są to między innymi syrop daktylowy czy erytrol, czyli substancja występująca naturalnie w owocach. Zamienniki te są naturalne i zawierają sporo witamin. Sam erytrol ma zerwy indeks glikemiczny i niską kaloryczność. Natomiast syrop daktylowy jest już bardziej kaloryczny, poza tym zawiera sporo cukrów prostych.

Jeśli szukasz dobrego zamiennika cukru, warto jest skonsultować się z dietetykiem i poczytać nieco o składzie poszczególnych słodzików. Nie ulega wątpliwości, że cukier jest dość szkodliwy, i jeśli lubimy słodki smak, warto jest zastąpić go naturalnymi zamiennikami.

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala21/domains/onkoline.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here